תכניות אב לטיפול בפסולת : מדוע חשוב להצטייד בהן ומדוע יש לעדכן אותן?
אחת ההוצאות הגדולות בניהול מוניציפלי היא ההוצאה על הפסולת. כל התייעלות בתחום זה עשויה להניב כסף רב, שאותו ניתן להשקיע בתשתיות ובאיכות סביבה לשיפור חיי התושבים ורמת החיים ברשות המקומית. בערים הצפופות, כל שיפור במערך האיסוף ובמערך האצירה, עשוי להפחית, מעבר לחסכון הפוטנציאלי, גם מפגעים עירוניים, רעש מיותר וזיהום אוויר. ע"מ לבצע שיפורים אלה, כדאי להצטייד בייעוץ של מומחה לתחום הפסולת שעלותו קטנה מאוד ביחס לחסכון שעשוי להניב.
רשויות מקומיות שיש להן תכניות אב לפסולת צריכות להכין על בסיסן תוכניות מפורטות לביצוע, ולעדכן את התכניות בחלוף מספר שנים. מדוע לעדכן תכניות אב לפסולת? תכנית שאינה מעודכנת, לא לוקחת בחשבון שינוים רבים, שלא היה ניתן לצפות אותן, כגון שינויים במערך המחזור ובהסכמים עם תאגיד האריזות, שינויים במבנה העיר/ המועצה, החלפה של הצפרדעים בפחים טמוני קרקע, החלפה הדורשת תכנון מחודש של כל מערך האצירה והאיסוף, ושינויים טכנולגיים.
כאן ארצה לפרט: בשנה-שנתיים האחרונות החלו להכנס לתחום הטיפול בפסולת חידושים טכנולגיים שבאמצעות הפעלה נבונה עשויים לקדם את העיר כ"עיר חכמה" ולמטב את מערך האיסוף והפינוי של הפסולת.
לדוגמה:
חיישן, המוכנס לטמוני קרקע ומאפשר קריאה רציפה במחשב מהמשרד של נפח הפסולת לפינוי, מה שעשוי לחסוך פינויים של פחים ריקים למחצה. דוגמא נוספת הן מערכות המיפוי והבקרה כדוגמת אלו של חברת טלדור. על מערכות מסוג זה להיות חלק אינטגרלי מתוך תכניות האב לטיפול בפסולת. החסכון המושג, התכנית העסקית הקשורה ברכישת ציוד ובתפעולו, כל אלה קשורים קשר הדוק לטכנולוגיות שנכנסות לשימוש ומאפשרות אופטימיזציה של מסלולי הפינוי, באמצעות בקרה ונתוני שקילה (און-ליין).
לכן כל מספר שנים כדאי לבצע עדכון של תכניות הטיפול בפסולת, תכניות המנהלות מיליונים רבים של שקלים ועלותן לא גבוהה.
אני מזמין את מקבלי ההחלטות ברשויות המקומיות להעזר בשירותי כמומחה לפסולת, לשם עדכון תכניות אב ותכניות מפורטות לטיפול בפסולת, ליווי תהליכים הקשורים להפרדה במקור, הטמעת מערכות טכנולוגיות, ומעבר לפחים טמוני קרקע.
![]() |
המרה והטמעת פחים טמוני קרקע בעיר: יש להבין את יחס הנפח האופטימלי, תדירויות איסוף מוקום. |
תגובות
הוסף רשומת תגובה